Taideteos sarjasta ”Sarvikuonojen Muutto”,
taiteilija Roger Gaudreau, Kanada 2010

Roger Gaudreau, Kanada / Quebec aloitti ”Sarvikuonon muutto” -taideprojektin yli kymmenen vuotta sitten. Taiteilija haluaa kertoa ilmaston muutoksesta ja lämpenemisestä, jonka seurauksena eksoottiset eläimet vaeltavat kylmän ilman alueille, jotka pikku hiljaa lämpenevät. Tavoitteena on valmistaa paikallisia ihmisiä tähän kulttuurilliseen muutokseen. Sarvikuonolajeja on kaikkiaan viisi, jotka kaikki ovat uhanalaisia. Sarvikuonoja elää Afrikassa ja Aasiassa, niitä salametsästetään sarvien vuoksi, lisäksi niiden elinalueet ovat vaarassa tuhoutua. 

Gaudreau on toteuttanut yhteensä 11 sarvikuonoa, seitsemän ensimmäistä sarvikuonoa ovat ajan saatossa hävinneet, sillä niissä on käytetty hajoavia luonnonmateriaaleja.

Ensimmäisenä Euroopassa, napapiirin pohjoispuolelle, Kemijärvelle valmistui heinäkuun puolivälissä 2010 sarvikuono, joka on myös neljäs projektiin kuuluva, pysyvästi paikkakunnalle jäävä taideteos. Sarvikuono-teoksissaan Gaudreau käyttää aina paikallisia materiaaleja, Kemijärvellä hän käytti materiaaleina paikallisia kiviä ja 6 mm:n paksuista rautatankoa.

Quebecin maakuntahallinnon alainen Taide ja Kirjallisuus-seura myönsi Roger Gaudreau´lle apurahan Kemijärvelle toteutettua taideteosta varten.

Tähän mennessä valmistuneet sarvikuonot ovat:

1. A-Chung, 2003, Jin-Shan, Taiwan

2. Guylaine, 2003, Baie-des-Chaleurs, Kanada

3. Mavis, 2007, Tasmanian yliopisto, Launceston, Australia

4. Leena, 2010, Kemijärvi, Suomi