Tapahtumakalenteri

 

 

Tapahtumia ja vierailijoita:

 

 

 

Residenssissä jo tapahtunutta:

 

30.10.2007

Taidehistorian tutkija Heli Saarinen piti residenssissä luennon aiheesta: ”Pohjolan pimeä reuna, Olaus Magnuksen puupiirrokset Lappi-myytin alkukuvastona”.

 

18.10.2007

Japanilaisen taiteilijan Kazuko Kizawan installaationäyttelyn avajaiset.

 

5.10.2007

Taiteilijaresidenssin sisältötuotantohankkeen päätösseminaari ja Kaamosvalkeat tapahtuma. Lukuisat paikallisjärjestöt ja yksityishenkilöt osallistuivat Kaamosvalkeat tapahtuman toteuttamiseen. Tapahtumaan sisältyi mm. laivaristeily Kemijärven Särkikankaan venevalkamasta kaupungin satamaan. Lisäksi järjestettiin opastettu valopolku satama-alueelle erikoisvalaistuja katuja pitkin. Satamaan oli sytytetty lukuisia jätkänkynttilöitä ja muita tulia. Ranta-alueella toteutettiin ”Tulikalan pyydystys” – performanssiesitys. Kuumalammen pinnalle oli asetettu japanilaisen kuvataiteilija Kizawan installaatio. Yleisöä tapahtumassa oli arviolta yli tuhat henkeä. Taiteilijaresidenssissä tarjottiin esityksen jälkeen kuumaa mehua.

 

16.8.2007

Kemijärven taiteilijaresidenssi on avoinna yleisölle 16.8. klo 18.00-. Elokuun taiteilijaillan toteuttaa kuvataiteilija Tea Mäkipää. Illan aikana taiteilija esittelee teoksiaan ja kansainvälistä työskentelyään sekä projektiaan Kemijärvellä.

avaa tästä tapahtumajuliste

 

27.6.–1.7.2007

Turkkilainen taidemaalari Ünal Kus vieraili residenssissä veistoviikkojen ajan. Viikon aikana hän piti yleisölle avoimen taidemaalaus -workshopin sekä pystytti maalausnäyttelyn tuomistaan öljyvärimaalauksista.

 

25.6.–1.7.2007

Kemijärven kuvanveisto- ja kulttuurisäätiö ja kansalaisopisto järjestivät yhteistyössä rakusaven- ja perinteisen kuoppapolton kurssin veistoviikon aikana. Turkkilaiset keramiikkaopettajat Sema Okan ja Kemal Tizgöl majoittuivat viikon ajaksi residenssiin.

 

5.6.2007

Residenssin USA:lainen taiteilijavieras Sarah Sharp piti taidenäyttelyn Kemijärven kulttuurikeskuksessa. Esillä oli myös valo- ja äänisuunnittelija Ilkka Volasen sekä italialaisen valokuvaajan Gianluca Coscin valokuvia Kemijärvestä. Näyttely oli avoinna kesäkuun 29. päivä saakka.

avaa tästä tapahtumajuliste

 

10.5.2007

Valo- ja äänisuunnittelija Ilkka Volanen avasi työalbumiaan käsittelevän näyttelyn, jossa oli esillä valokuvia, julisteita ja videokuvaa hänen töistään. Näyttely oli esillä toukokuun ajan.

avaa tästä tapahtumajuliste

 

26.4.2007

Manuela Eickenrothin elämä kommunistisessa Itä-Saksassa -luento residenssissä. Luennon aikana saksalainen kustantaja Manuela kertoo elämästään ja tanskalainen Per Michaelsen kertoo heidän yhteisen kirja projektin teosta. Kirja pohjautuu Manuelan elämään.

avaa tästä tapahtumajuliste

 

16.4.2007

Italialainen valokuvaaja Gianluca Cosci avasi valokuvanäyttelynsä residenssissä. Cosci kuvasi lähikuvia Kemijärvestä, hänen näyttelynsä oli esillä huhtikuun ajan.

avaa tästä tapahtumajuliste

 

21.–23.2.2007

Sveitsiläinen taiteilija Maja Rieder vieraili taiteilijaresidenssissä. Vierailunsa aikana Maja osallistui residenssifoorumin vierailuun ja osallistui jäänveistoon residenssin piha-alueella.

 

21.2.2007

Pohjoisen alueen residenssifoorumi pidettiin Rovaniemellä 20. – 22. helmikuuta, foorumin osanottajat vierailivat Kemijärvellä 21.2. Käyntikohteisiin sisältyivät mm. tutustuminen kansainväliseen taidekeskus Puustelliin ja Kemijärven taiteilijaresidenssiin.

 

31.1.–6.2.2007

Turkkilainen kuvanveistäjä Varol Topaç ja keraamikko Sema Okan vierailivat residenssissä viikon ajan. Kemijärven vierailun aikana he toteuttivat kolme jääveistosta keskustan alueelle, lisäksi Sema työsti savesta keraamista veistosta.
Lisäksi he osallistuivat Korkeasaaressa järjestettyyn jääveistokilpailuun sijoittuen kuudenneksi.

 

6.9.2006-31.1.2007

Unkarilainen taiteilijapariskunta vierailee residenssissä. Taidemaalari Veronika Varga maalaa eri tekniikoita yhdistellen ja runoilija Roland Acsai kirjoittaa runoja elämästään ja kokemuksistaan Kemijärvellä.

 

12.8.2006 - 31.1.2007

Dalimil Vrtal perheineen Tšekin tasavallasta tulevat tekemään taidetekstiilien suunnittelua, kaavojen ja mallien laadintaa ja he opettavat mahdollisesti Kemijärven kansalaisopistossa. Lisäksi Dalimililla on aikomus toteuttaa residenssin porraskäytävän tekstiilitaidetta. Lucie joka on ammatiltaan teatteripuvustaja, tulee tekemään yhteistyötä Kemijärven harrastajateatterin kanssa.

 

OHTON HÄÄT

– Kemijärven kansalaisopiston harrastajateatterikurssi 18.9.2006 -tammikuu 2007

Kurssi toteutettiin yhteistyössä Kemijärven kansalaisopiston ja taiteilijaresidenssin ja sen vetäjänä toimi teatteri-ilmaisun ohjaaja Anne Niskala. Kurssin päättötyönä valmistui teatteriesitys ”Ohton häät” ja sen puvustuksista ja naamioinnista vastasi tšekkiläinen Lucie Vrtalová.

avaa tästä tapahtumajuliste

 

LUMEN- JA JÄÄNVEISTON KURSSI TALVIKAUDELLA 2006–2007.

Lumen- ja jäänveiston kurssi järjestettiin yhteistyössä Kemijärven taiteilijaresidenssin ja Kemijärven kansalaisopiston kanssa. Kurssin ohjaajina toimivat kuvanveistäjät U.K. Kärri sekä Dalimil Vrtal.

 

14.1.2007:

Unkarilaisen taidemaalarin Veronika Vargan taidenäyttely ”Kahden taivaan puristuksessa” oli esillä residenssissä tammikuussa 2007. Esillä oli sekatekniikalla toteutettuja maalauksia ja kollaaseja, joissa hän on tutkinut paikallista maisemaa.

avaa tästä tapahtumajuliste

 

17.12.2006:

Residenssissä vieraileva unkarilainen runoilija Roland Acsai sai joulukuussa 2006 unkarilaisen The Zoltán Zelk kirjallisuuspalkinnon. Palkinnon julkistamistilaisuus järjestettiin 6.12. Budapestissä ja  Kemijärvellä järjestettiin palkinnon johdosta 17.12.2006 unkarilais-suomalainen kulttuuri-ilta Koillis-Lapin Musiikkiopistossa.

avaa tästä tapahtumajuliste

 

8.12.2006:

Tsekkiläisen teatteripuvustaja Lucie Vrtalován näyttely “Minun elämäni Lapissa” oli esillä residenssissä joulukuun 2006 ajan. Esillä oli hänen tekemiään taideteoksia ja -lamppuja, jotka oli tehty paperimassasta. Näyttelyssä oli esillä myös Lucien ohjaaman teatteripuvustus –kurssin  aikaansaannoksena tehtyjä naamioita.

avaa tästä tapahtumajuliste

 

25.11.2006:

Residenssissä pidettiin Avoimien ovien päivä 25.11.2006 Kemijärven kaupungin joulunavauksen yhteydessä

 

24.11.2006.

Taiteilijaresidenssin unkarilainen pariskunta Roland Acsai ja Veronika Varga järjestivät residenssissä teemaillan, jossa esittelivät maansa kulttuuria.

avaa tästä tapahtumajuliste

 

16.11.2006

Tsekkiläinen kulttuuri-ilta residenssissä. Vrtalin perhe esitteli maansa kulttuuria sekä tarjosi tapahtumavieraille kaalikeittoa ja vaaleaa leipää, jotka oli valmistettu tsekkiläiseen tapaan. Yleisöä oli noin 20 henkeä.

avaa tästä tapahtumajuliste

 

12.11.2006:

”Suomi on meri” – näyttely oli esillä residenssissä marraskuun 2006 ajan. Näyttely koostui tsekkiläisen kuvataiteilijan Dalimil Vrtalin kankaalle ja puulle painetuista valokuvista, sekä kelopuisista taidevaloista. Näyttelytilassa esitettiin diakuva-sarjaa, joka koostui uudelleen kuvatuista valokuvista ohuen puun ja jään läpi.

avaa tästä tapahtumajuliste

 

2.-3.11.2006

Taiteen keskustoimikunnan residenssijaoston vierailu ja syyskokous Kemijärvellä 2. – 3.11.2006. Tutustuminen taiteilijaresidenssiin sen asukkaisiin ja heidän taide- ja koulutushankkeisiin.

 

10. –12.10.2006
Yle 1:n –kulttuuritoimitus vierailee Kemijärvellä ja kuvaa K-Reppu -sarjaan henkilökuvauksen kuvanveistäjä Upi Kärrin hankkeista kulttuurin alalla, kuten taiteilijaresidenssin toteuttamisesta. Ohjelma Napapiirin puhemies esitetään TV 1:ssä sunnuntaina 29.10.2006, klo 18.35 ja uusintana tiistaina 31.10.2006, klo 14.00. Ohjelman on toimittanut Ilona Ikonen ja kuvaajana Kemijärvellä on toiminut Esko Puikko Itä-Lapin Mediakeskuksesta.

 

21.9.2006

Tšekkiläinen lounas Kemijärven ammatillisessa aikuiskoulutuskeskuksessa. Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Kemijärven taiteilijaresidenssi ja Kemijärven ammatillinen aikuiskoulutuskeskus. Tilaisuus on avoin.

avaa tästä tapahtumajuliste

 

8.-10.9.2006

Taavi Kassila vieraili jälleen residenssissä. Hänen ohjelmaansa kuuluivat mm. luento -Meditaation vaikutus luovuuteen ja onnellisuuteen sekä jooga- ja meditaatiokurssit.

 

6.-27.8.2006

Harald Melrose Turek pitää residenssissä mediataidenäyttelyn "Virranvaihto", jossa on esillä valokuvia ja videomateriaalia, joka on kuvattu pienoissukellusveneessä olevalla videokameralla.

avaa tästä näyttelyjuliste

 

1.-14.7.2006

Itälappilaisten lasten juna-aiheinen piirustusnäyttely residenssissä. Esillä miltei 200 peruskoulun 1-6 luokkalaisten lasten tekemää piirustusta.

avaa tästä näyttelyjuliste

 

1.7.2006

Kemijärven junatapahtuma Jaakontorilla (tai kansalaiskokous, joka on järjestetty mahdollisen junaliikenteen lakkauttamisen vuoksi Itä-Lapissa).

Tapahtuma sisälsi mm:

– musiikkia

– puheita

– Jaakontorilla myyntikojuja joista voi ostaa makkaraa, kahvia, virvokkeita, pullaa jne.

– tapahtuman ajan residenssissä Itä-Lapin lasten juna-aiheinen piirustusnäyttely, jossa esillä miltei 200 piirustusta.

 

Taiteilijaresidenssin työryhmän ja Kuvanveistoviikot ry:n yhdessä toteuttama näyttely Kemijärven Kulttuurikeskuksessa 6.-30.6.2006.

avaa tästä näyttelyjuliste

 

maanantai 19.6.2006

Sari Nikolan maalausnäyttely "Kemijärven kauneus osa II" avajaiset. Osa I pidettiin maaliskuussa. Taiteilija kierteli keskustan tuntumassa maalaamassa Kemijärven luontoa ja maisemia. Näyttely esillä residenssissä 19.-29.6.2006.

avaa tästä näyttelyjuliste

 

perjantai 7.4.2006.

Taavi Kassila vierailee Kemijärven taiteilijaresidenssissä ja pitää luennon residenssin kahviossa 6.4. klo 18.00. Luennon aiheena on ”Meditaation vaikutus luovuuteen”. Samana päivänä nähtävillä on Sabrina Harrin installaatio nimeltä Zoo York. Installaatio koostuu residenssissä eri materiaaleista valmistetuista osista.

 

Sunnuntai 19.3.2006.

Baaba Jakeh Chande esitellään kuukauden taiteilijana. Baaba on sambialainen kuvanveistäjä. Hän kertoo maastaan ja taiteestaan. Samassa tilaisuudessa esitetään dokumentti länsiafrikkalaisista muusikoista ja tarinankertojista.

 

2.3.2006.

Residenssin sisätiloissa esitetään yleisön pyynnöstä uusintana kuvataidekoululla tehdyt animaatiot.

 

Ystävänpäivä 14.2.2006.

Kemijärven lasten ja nuorten kuvataidekoululaiset ovat veistäneet erilaisia reliefejä sekä veistoksia residenssin edustalle Lumiteatteriin. Tänään teatterin lumivalkokankaalle heijastetaan kuvataidekoululla tehtyjä animaatioita.

 

Perjantai 10.2.2006.

Residenssissä pidetään ns. kulttuurikahvila, jonka yhteydessä taiteilija Petra-Maria Saarinen Glasgowsta, Skotlannista esittelee meneillään olevaa videoprojektia ja keräämäänsä kuvamateriaalia Itä-Lapin alueelta. Petra-Maria vieraili residenssissä 16.1.-11.2.2006.

 

14.-22.1.2006.

Dalimil Vrtal tulee Tšekin tasavallasta residenssiin. Hän tekee vierailunsa aikana lumiveistokset Pyhätunturille ja Kemijärven Jaakontorille.

 

Avoimet ovet 28.11.2005.

 

Taiteilijaresidenssin avajaiset 27.11.2005.

 

Kuvanveistoviikot 25.6.–3.7.2005.

Taiteilijoita avustajineen majoittui residenssiin kuvanveistoviikkojen ajaksi. Capozza Enzo, Fedeli Maria Rita, Fedeli Flavia, Teles Nadia, Vergéau Jêrome, Smith Kevin, Lupi Gisele, Aroson Mariann, Palm Hille, Palm Lembit ja Soans Jaak.

 

Taiteilijaresidenssin harjannostajaiset 27.5.2005.

 

2003-2007

ESR -projekti

 

2003-2005

EAKR -projekti

 

Taiteilijaresidenssiprojekti pyörähtää käyntiin 11.12.2002.

Reilun puolen vuoden aikana valmistuvat vanhan meijerirakennuksen peruskuntoarvio, kustannusarviot, sekä Kemijärven kuvanveisto- ja kulttuurisäätiö perustetaan. Perustajina toimivat Kemijärven kaupunki ja Kuvanveistoviikot ry, säätiöön valittiin kaupungin ja yhdistyksen edustajien lisäksi yksi talouselämän ja yksi kansainvälisen taiteen edustaja.